skip to Main Content
Pesto, De Klassieke Italiaanse Smaakmaker

Pesto, de klassieke Italiaanse smaakmaker

Pesto, de groene Italiaanse delicatesse

Bijna iedereen in Nederland is wel bekend met de rijke smaak van pesto, de Italiaanse delicatesse in de vorm van een smaakvol sausje. Maar wat is deze kruidenpasta nu eigenlijk precies en waar komt het vandaan? In dit artikel lees je meer over de ingrediënten en oorsprong van het bekende en klassieke Italiaanse sausje.

Een typisch Italiaanse saus

Pesto is een typisch Italiaanse saus naar traditioneel recept met als hoofdingrediënt basilicum. Een bosje van deze kruiden wordt vermalen samen met knoflook, pecorino kaas, geroosterde pijnboompitten, olijfolie uit de streek Ligurië en peper en zout. Zo ontstaat er een groen sausje met een sterke en kruidige smaak die gezien wordt als typisch Italiaans.

De geboorteplaats van pesto

De geboorteplaats van de echte, traditionele pesto is de Italiaanse stad Genova, die in het Nederlands Genua wordt genoemd. De officiële naam voor het sausje is dan ook ‘pesto alla Genovese’, Genovaanse pesto. De stad ligt aan de Noord-Italiaanse kust in de streek Ligurië en staat bekend als de geboorteplaats van Christoffel Columbus. De naam is afgeleid van het oude Italiaanse woord voor ‘stampen’ en de naam van de saus betekent dan ook letterlijk ‘gestampt’. Dit omdat de ingrediënten traditioneel werden vermalen in een grote vijzel. Tegenwoordig is pesto allang buiten zijn geboorteplaats beroemd en wordt het wereldwijd geroemd en gegeten als Italiaanse delicatesse.

Pesto als smaakmaker

Pesto is een echte smaakmaker en wordt dan ook veelvuldig gebruikt als saus in gerechten of als basis voor een dip. De bekendste manier waarop we het in Nederland gebruiken, is als saus bij de pasta. Maar ook kipgerechten, broodjes, pizza’s, vleesgerechten en toastjes is pesto een groot succes gebleken.

Verschillende soorten pesto

Naast de traditionele pesto alla Genovese, bestaan er vele verschillende regionale varianten van deze heerlijke smaakmaker. Zo bestaan er naast groene ook rode pesto’s uit Sicilië en uit Calabrië, één van de zuidelijkste provincies van Italië. Deze rode pesto’s hebben hun kleur gekregen door het gebruik van tomaten of rode paprika in plaats van voornamelijk basilicum. En vergeet ook niet dat Italië een land is van rijke familietradities: vele families bewaren hun eigen recepten, waardoor je in Italië altijd eindeloos kunt genieten van oneindig veel verschillende soorten pesto.

Ken jij bijzondere recepten met pesto die je graag met ons wilt delen? Laat het ons weten en stuur ons een bericht via ons contactformulier.

Back To Top